Over KIES voor Mondzorg

Carmen-Kies-Mondzorg

Kennismaking met: Carmen Daems

Voordat ik in “de Mondzorg” terecht kwam was ik docent in het basisonderwijs. Daarna heb ik de overstap gemaakt naar Pro-Da Mondzorg en ik ben hier inmiddels 6 jaar werkzaam. Pro-Da Mondzorg is een praktijk die een volledig mondzorgprogramma biedt in zorg en verpleeginstellingen door heel Nederland. Vanuit mijn rol als communicatiemanager binnen Pro-Da Mondzorg probeer ik op verschillende manieren de kwaliteit van mondzorg voor ouderen en gehandicapten te borgen. Hiervoor gebruik ik als leidraad de Richtlijn Mondzorg voor zorgafhankelijke cliënten in verpleeghuizen.

Ik merk in de praktijk dat de medewerkers in de zorginstellingen het lastig vinden om dit vorm te geven binnen de eigen organisatie. Dit heeft diverse oorzaken. Enkele van deze oorzaken zijn:

 • Er is te weinig Kennis over goede mondzorg en over het belang van goede mondzorg om goede conclusies te trekken
 • Er is weinig ruimte tot Initiatief door de tijdsdruk
 • Er is onvoldoende Educatie op het gebied van mondzorg. (Tot 2016 kwam mondzorg minimaal in de scholing voor verzorgenden en verplegenden voor)
 • De Samenwerking en communicatie tussen verzorgenden/verplegenden-mondzorgprofessionals-clienten/contactpersonen van cliënten verloopt vaak moeizaam

 • Dit motiveerde mij om in samenwerking met anderen een cursus Kies-Mondzorg op te richten. Door middel van een praktijkgerichte training, aangevuld met e-learning, wil ik de hierboven genoemde oorzaken zo goed mogelijk aanpakken en de kwaliteit van mondzorg voor ouderen en gehandicapten helpen verbeteren.

  De ervaring leert dat door extra scholing de kwaliteit van de mondzorg vooruit gaat. Dit merk ik tijdens mijn bezoeken aan de zorginstellingen waar ik kom voor Pro-Da-Mondzorg.

  Spring naar toolbar

  Powered by themekiller.com